Slapen met artrose

Welk matras kunt u het beste kiezen bij artrose?

Geplaatst op juli 7, 2018

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland. Meer dan 1,2 miljoen mensen kampen met deze chronische ziekte waarbij vrouwen iets vaker worden getroffen. Artrose is geen verouderingsproces, iets wat vaak wordt gedacht. Het staat op zichzelf of wordt veroorzaakt door een ontsteking of zwakkere gewrichtsbanden. Achteruitgang in kwaliteit van het kraakbeen zorgt voor vervorming van het bot.

Het kraakbeen wordt steeds dunner, brozer en zachter. Daardoor vormen aan de randen van het gewricht zichtbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels zorgen voor problemen. Ze kunnen zenuwen afknellen en beperken de beweeglijkheid. Dit leidt weer tot gevoelsstoornissen en krachtverlies. Maar in hoeverre heeft dit alles effect op uw nachtrust?

Slapen met artrose

Artrose kan overal in het lichaam voorkomen, maar treedt meestal op in de nek, onderrug, knieën, heupen, vingers en tenen. Te veel druk op deze plaatsen is vaak pijnlijk en vervelend. Het is daarom belangrijk een matras te kiezen welke drukverdelend- of verlagend is. Een matras die hard aanvoelt doordat u naar het oppervlakte wordt geduwd, is minder ideaal. U kunt het vergelijken met een blauwe, beurse plek. Gaat u erop drukken, dan doet het pijn. Maakt u alleen contact en oefent u geen druk uit, dan voelt u in principe weinig tot niks. Een matras die u gewicht verdeelt doordat deze draagvlak creëert over het gehele oppervlakte, is daarom logischerwijs minder pijnlijk.

De keuze van matras

Drukverdelende- of verlagende matrassen

Er is helaas niet één matras die speciaal geschikt is voor gebruik bij artrose. Drukverdelende- of verlagende matrassen genieten wel de voorkeur en zijn in bepaalde mate geschikter voor gebruik met artrose. Welk type dit is, heeft natuurlijk te maken met uw persoonlijke voorkeur.

Meer informatie

Artrose is een chronische progressieve ziekte. Dat wil zeggen dat de klachten tijdens het ziekteverloop zullen toenemen en niet over gaan. Een goed matras kan wel zorgen voor verlichting van de klachten tijdens het slapen. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Artrose, Reuma, Slapen met reuma

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
 
Menu
Menu