afvallen

Afvallen door te slapen?

Geplaatst op augustus 30, 2017

Wanneer je te weinig slaapt, gaat je stofwisseling trager werken, beweeg je minder en eet je vaak ongezonder. Een mooi begin om af te vallen is dan ook een goede nachtrust met voldoende slaap. Er wordt weleens gezegd dat hoe langer je slaapt, hoe meer je afvalt. Maar is dit ook echt zo?

Hormonen

Uit onderzoek is gebleken dat bij een tekort aan nachtrust er minder leptine in het bloed aanwezig is. Te weinig leptine, ook wel het hongerhormoon, geeft de indruk dat je niet verzadigd bent en eigenlijk nog wel wat chips of chocolade zou lusten. Gelijktijdig is er extra aanmaak van ghreline. Dat zorgt ervoor dat je meer eetlust hebt. Je kunt dus stellen dat te weinig slapen leidt tot meer eten.

Maar deze conclusie levert ook veel kritiek op. De bevindingen zijn namelijk vastgesteld in een laboratoriumomgeving en niet in de echte wereld. Tegenstanders vinden deze steriele omgeving te veel afwijken waardoor de resultaten niet geheel betrouwbaar zouden zijn.

Afvallen

Dus het geheim van de sixpack of die ‘killerbody’ is heel veel slapen!? Helaas niet. Jezelf slank slapen is niet mogelijk, maar een hulpmiddel is het wel. Meer eetlust door te weinig slaap is aangetoond, dus een goede nachtrust zorgt voor minder eetlust en een gezonde balans in voeding. Wilt u graag afvallen? Dan is het niet zo gek uw nachtrust eens onder de loep te nemen.

Beter slapen

Een goede nachtrust begint bij uzelf. Ons drukke leven met uitpuilende agenda’s, internet, driehonderd televisiezenders en duizend en een andere afleidingen zorgt ervoor dat onze nachten korter worden. Er wordt meer gevraagd en we eisen meer van onszelf om te voldoen aan de standaard des levens. Die kortere nachten maken een goede nachtrust nog belangrijker. Rust voordat u gaat slapen. De eerste stappen die u kunt zetten zijn: vermijd stress, slap in een goed bed op een goed matras en in een donkere kamer.

Meer weten?

Over afvallen weten wij helaas te weinig, maar daarentegen weten we heel veel over slapen, matrassen, bedden en pijnklachten. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: afvallen, dieet, nachtrust, slapen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu