bedbodem

Bedbodems, hoe belangrijk zijn ze eigenlijk?

Geplaatst op januari 21, 2016

Bedbodems zijn verkrijgbaar in vele soorten en voor vele eisen. Maar hoe bepaal je nou welke bedbodem geschikt is voor u? Wat voegt een bedbodem toe? En, is elke bedbodem wel geschikt voor mijn matras of klacht? Het zijn bekende vragen die wij dagelijks te horen krijgen.

Functie van bedbodems

Bedbodems zijn gemaakt om u comfort te bieden en zijn bovenal een verlengstuk voor uw matras. We kennen Vlavrobodems, lattenbodems, spiraalbodems, boxsprings en schotelbodems als meest bekende soorten bedbodems. Een goede bedbodem zal uw lichaamsgewicht optimaal verdelen zonder al teveel tegendruk te genereren. Waarom is dat belangrijk?

Stel, u gebruikt geen bedbodem, maar slaapt met uw matras op de vloer. Uw lichaamsgewicht i.c.m. de zwaartekracht duwt het materiaal onder u, uw matras dus, naar beneden. U kunt zich voorstellen dat het matras ruimte nodig heeft om uw lichaamsgewicht te kunnen verdelen. Helaas blijkt dit onmogelijk omdat u op de grond ligt en deze natuurlijk niet veerkrachtig is. Het resultaat, het materiaal kan nergens heen, behalve omhoog. Uw matras gaat hierdoor een enorme tegendruk ontwikkelen wat u direct zult voelen en erg onvoordelig is voor mensen met klachtvorming. U kunt dus stellen dat uw vloer niet de meest optimale ondergrond is voor uw matras.

bedbodem

Gewichtverdelende eigenschappen

Een bedbodem die uw gewicht goed verdeeld is voor u en de functionaliteit van uw matras de beste optie. Hoe flexibeler en veerkrachtiger uw bodem is, hoe beter de gewichtverdelende eigenschappen zullen zijn. Daarom is er niet één bepaald type bodem die het beste functioneert maar zult u vooral moeten letten op de eigenschappen per bedbodem.

Tegendruk

Ervaart u veel pijnklachten bij het slapen, dan adviseren wij u ook rekening te houden met de druk die een dergelijke bedbodem afgeeft. Een lattenbodem met 28 latten geeft domweg meer druk af dan een 42-lats lattenbodem. De druk per lat is immers veel lager omdat er meer steunpunten zijn. Dit zelfde principe geldt ook voor schotelbodems waarbij de druk per schotel natuurlijk minder is.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

 

 

 

Tags: Bedbodem, Slaapproblemen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu