Draaien in bed, goed of slecht?

Geplaatst op juni 17, 2016

Tijdens het slapen verandert u zo’n tachtig keer van houding. Dit kunnen kleine bewegingen zijn, bijvoorbeeld het strekken van uw been, of het (on)bewust omkeren naar een andere slaaphouding. Maar waarom draaien we zoveel? En is woelen goed of slecht?

Slaapproblemen

Als u dit blog leest, dan heeft u waarschijnlijk slaapproblemen en keert u zich vele malen om voordat u eindelijk in slaap valt. Woelen in bed is een bekend symptoom dat samengaat met slecht slapen. Maar eigenlijk is het heel normaal. Ervaart u problemen met in slaap komen, dan lijkt het wel of u honderd keer in een minuut omdraait.

Waarom woelen we zoveel?

Maar waarom draaien we in bed? De wetenschap heeft geen eenduidig antwoord op die vraag, maar er zijn wel gegronde vermoedens. Baby’s kunnen zich al binnen vier maanden omkeren. Dit heeft te maken met de drang tot mobiliteit, maar ook om comfortabeler te slapen. Constant in één houding liggen leidt tot stijve spieren en te veel druk op het lichaam. Woelen is voor jong en oud eenvoudigweg een manier om een lekkere slaaphouding te vinden.

Keren tijdens uw slaap wordt ook gezien als een beschermend mechanisme van uw lichaam. Lang liggen in dezelfde houding geeft drukproblemen, kan bloedvaten beknellen en een verslechterde bloedsomloop tot gevolg hebben. Mensen met doorligwonden, ook wel decubitus, slapen juist om die reden op een drukverlagend matras en worden meerdere keren per dag omgedraaid.

Goed of slecht?

Woelen of keren in uw slaap is dus goed en eigenlijk een automatisme. Elke 6 tot 8 minuten (buiten de REM-slaap) hebben uw hersenen een ‘mini-arousal’. Dit betekent dat uw geest weer eventjes bewust is en actief wordt. In bijna alle gevallen slaapt u direct weer in, behalve als er te veel afleiding is. In deze korte actieve periodes verandert u van positie.

Keren mag dan goed zijn, maar het is natuurlijk heel vervelend als u uw draai niet kunt vinden tijdens het slapen. De oorzaak van slaapproblemen ligt dan ook niet bij het woelen, want dit is slechts een gevolg. Om beter te kunnen slapen zijn er verschillende oplossingen die u eens zou kunnen proberen. Deze tips kunnen u verder helpen.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: draaien, lighouding, matras, rem-slaap, Slaapproblemen, slecht slapen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu