Gewoel in bed door nachtelijk zweten

Geplaatst op juni 29, 2017

We zijn allemaal weleens zwetend wakker geworden. Misschien wel door een nachtmerrie, koorts of gewoon door de warmte. Eigenlijk is zweten ons natuurlijke ventilatiesysteem. Het houdt ons gezond. Maar wat als u dagelijks ligt te woelen door nachtelijk zweten? Meestal is het onschuldig, maar er zijn diverse mogelijke oorzaken.

Wat is zweten?

We zweten met de ruim 5 miljoen zweetklieren die verdeeld zijn over ons hele lichaam. Toenemende warmte in de warmteregulerende sectie van de hersenen zorgt bij een stijgende lichaamstemperatuur voor een chemische reactie. Hierdoor zetten onze bloedvaten uit zodat de warmte weg kan. Hoe warmer het is, hoe meer u zult zweten.

Nachtelijk zweten

In principe is zweten dus een stressreactie van de hersenen, met een verhoogde bloedstroom als resultaat. Daardoor neemt de hitte toe en gaat u zweten. Er zijn tal van mogelijkheden waardoor u tijdens het slapen transpireert. Handig om te weten als u dagelijks te maken heeft met nachtelijk zweten.

Medische achtergrond

Infectieziektes zoals tuberculose of het hiv-virus kunnen in bijna alle gevallen leiden tot koorts. Dat gaat weer gepaard met transpireren. Maar ook slaapapneu, veel draaien en onrustig slapen kunnen leiden tot zweten. Net als medicijngebruik, antidepressiva en bepaalde behandelingsmethoden. Gelukkig staat dit soort informatie duidelijk vermeld op de bijsluiters.

Stimulerende middelen

Alcohol, softdrugs en harddrugs hebben vaak een stressreactie tot gevolg. Dat kan zich ’s nachts uiten. Dit is van tijdelijke aard en gaat hand in hand met het gebruik van stimulerende middelen. Het is net zoals met een kater. Wanneer u geen alcohol drinkt heeft u de volgende dag ook geen kater.

Gekruid eten

Gekruid eten kan een oorzaak zijn van nachtelijk zweten. In chilipeper zit bijvoorbeeld de stof capsaïcine. Die stimuleert uw zenuwuiteinden en verwijdt uw hersenbloedvaten. Dat resulteert in transpireren.

Beddengoed en bedklimaat

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van nachtelijk transpireren heeft te maken met uw bed. Als het te warm is, zweet u meer. Dit kan met de temperatuur in uw slaapkamer te maken hebben, maar meestal komt het door de warmte-isolerende eigenschappen van uw beddengoed. Kies daarom voor ventilerende stoffen zoals katoen en vermijd synthetische materialen. Dit scheelt vaak enorm.

Ook kan uw matras warmte vasthouden door slechte ventilerende eigenschappen. Sommige traagschuimmatrassen staan hierom bekend. Zo worden bepaalde traagschuimen (ook wel nasa-schuim of memoryfoam) vervaardigd met een zogenaamde olie na-impregnatie. Deze methode sluit de schuimcellen grotendeels af. De warmte kan daardoor lastig weg en u krijgt het warm. Bij de aanschaf van uw matras is het daarom verstandig te vragen naar de ventilerende eigenschappen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over nachtelijk zweten, beddengoed of matrassen? Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: beddengoed, Matrassen, Slaapproblemen, transpireren, zweten

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu