Goed slapen met osteoporose

Geplaatst op januari 3, 2017

Als u ouder wordt verliezen uw botten hun stevigheid. Dat hoort bij het natuurlijke slijtageproces. Maar wat als uw botten wel erg broos worden? Dan kan het zijn dat uw dokter bij u osteoporose vaststelt. Tijdens het slapen kunt u last hebben van deze vorm van reuma.

Wat is osteoporose?

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Doordat botten kalk en andere mineralen (botmassa) en structuur verliezen, worden ze broos. De reumatische aandoening komt veel voor bij vijftigplussers. Bijna 850.000 mensen hebben er dagelijks mee te maken. Boven de 60 jaar krijgt één op de drie vrouwen osteoporose, terwijl dit bij mannen iets lager ligt: zo’n één op de zeven.

Door de broze botten is de kans op een botbreuk groter. Volgens het RIVM komen door osteoporose dagelijks bijna 250 botbreuken voor in Nederland. Het is dus een serieus probleem waarbij behandeling noodzakelijk is. Helaas worden maar zeven op de tien mensen daadwerkelijk voldoende behandeld. Een goede nachtrust kan de pijnklachten verlichten. En dat begint bij een goed matras.

Welk matras past bij osteoporose?

Er is geen specifiek matras dat ideaal is bij deze skeletaandoening. Wel kan het matras de pijn verlichten tijdens het slapen door simpelweg aan een aantal eisen te voldoen.

Allereerst moet de piekbelasting bij zware uitstekende lichaamsdelen, zoals uw schouders en heupen, minimaal zijn. Te veel druk zorgt voor pijn en te veel draaien in bed. Daarnaast dient het matras een goede ondersteuning te bieden waarbij de natuurlijke anatomische lighouding wordt benadrukt. Kortom, het matras moet u ondersteunen zonder te forceren.

Comfortabel slapen

Omdat osteoporose meestal voorkomt op latere leeftijd is comfort een belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust. Maak het uzelf gemakkelijk. Kies een bed dat hoger is (seniorenhoogte). Door een goede hoogte kunt u gemakkelijk in- en uitstappen. Kies daarnaast voor een verstelbare bedbodem, het liefst elektrisch. Zorg ook dat u makkelijk bij uw nachtkastje kunt. Tot slot is het belangrijk overdag veel te bewegen. Dit stimuleert de botaanmaak.

Meer weten?

Wij kunnen u nog veel meer vertellen over slapen met osteoporose. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: osteoporose, pijnklachten, Reuma, Slapen met reuma, slecht slapen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu