Hardware en de software bij gezonde slaap

Geplaatst op april 28, 2017

Dit is een gastblog van Francis Lanen, oprichter Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie.

Gezond slapen is goed voor lichaam en geest. Een derde van ons leven liggen we in bed. Ook dan is ons lichaam hard aan het werk. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat u alle (vijf) slaapcycli volledig doormaakt. Aan het begin van de nacht (in de diepe slaap) draait het met name om biologisch herstel. In de tweede helft (in de remslaap) is het mentaal herstel aan de beurt.

Slaapproblemen

Bij problemen met in slaap komen, vermindert de kwaliteit van de diepe slaap. Bij te vroeg wakker wordt de remslaap verstoord. Een probleem met, of helemaal niet kunnen doorslapen, leidt tot een kleine afname van de diepe slaap en de remslaap. Van al deze slaapproblemen is geen enkele bevorderlijk voor de gezondheid. De gevolgen merkt u overdag.

 

untitled

1-2 = lichte slaap 3-4 = diepe slaap

Hardware

Een gezonde nachtrust hangt af van veel factoren. U kunt het zien als de hard- en software van de slaap. De hardware is de specialiteit van Kenniscentrum Slaapproblematiek: een kwalitatief goede matras en bedbodem, een fijn hoofdkussen en prettig beddengoed. Daarnaast is het al steeds bekender dat een slaapkamer donker moet zijn, goed geventileerd met een temperatuur rond de 18-20 graden en stil.

Software

Software is de specialiteit van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck die gespecialiseerd zijn in slaap. Bepaalde gebeurtenissen, gedachten, gevoel en ook gedrag zijn van invloed op de slaap. Allerlei invloeden van buitenaf werken door op de slaapkwaliteit en slaapduur. Ik noem dat ook wel het bio-psycho-sociaal model.

Het bio-psycho-sociaal model

Bij de term bio-psycho-sociaal model gaat bio om biologie. Dus heeft iemand pijn, is er sprake van de overgang, een ziekte of overgewicht? Pychso slaat op het psychologische deel. Hoe denkt iemand, wat voor type persoon is hij of zij en hoe staat iemand in het leven? Bij sociaal draait het om familieomstandigheden, het werkklimaat, relaties en de woon-en leefomgeving. Ook social mediagebruik, uitgaan en sport horen hierbij.

Balans

Wanneer de hardware en software in balans zijn, maakt u een betere kans op een gezonde nachtrust. Heeft u toch problemen en weet u niet hoe het komt? Kenniscentrum Slaapproblematiek is gespecialiseerd in de hardware en slaapoefentherapeuten van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie in de software. Door samen te werken optimaliseren wij vele factoren die van invloed zijn op uw nachtrust. Samen staan en gaan we voor een gezonde slaap in Nederland bij jong en oud. Preventief en curatief.

Met uitgeruste groeten,

 

Francis Lanen

Oprichter Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie

Auteur boek “Slaaplessen”

Psychosomatisch oefentherapeut Cesar

 

 

 

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu