onderrug

Waar komt pijn in de onderrug vandaan?

Geplaatst op augustus 12, 2018

De een heeft er vaker last van dan de ander: pijn in de onderrug. Soms straalt het door naar de billen of benen. Niet voor iedereen is meteen duidelijk waar de klachten vandaan komen. Heeft u weleens aan deze vijf mogelijke oorzaken gedacht?

(1) Lichaamshouding

Bij pijn in de onderrug denkt iemand al snel dat hij verkeerd heeft gelegen of verkeerd heeft gestaan. Dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte. Een verkeerde lichaamshouding kan zeker leiden tot pijnklachten.

Zo is altijd werken in dezelfde houding werken niet verstandig. Ook zwaar lichamelijk werk kan heel wat van de rug eisen. Bij overbelasting van de rug speelt de pijn vooral in de ochtend op. Overbelasting kan ook worden veroorzaakt door stress. De ruggenwervel is namelijk direct verbonden met de hersenen.

(2) Verrekte spier

Acute pijn in de onderrug kan ook ontstaan door een verrekte spier. Een verkeerde beweging kan zo een stekende pijn tot gevolg hebben. Die pijn kan uiteindelijk zelfs uitstralen naar andere delen in het lichaam.

(3) Rughernia

Een rughernia wordt ook wel hernia van de onderrug genoemd. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been of naar de arm loopt. Vaak is er sprake van acute pijn. De lage rugpijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld een been.

(4) Gewrichtsaandoening

Lage onderrugpijn kan ook komen door een gewrichtsaandoening. Zo veroorzaakt artrose aan de facetgewrichten, de beweegbare gewrichtjes van de wervelkolom, pijn. Meestal zit die pijn aan één zijde van de lage rug. Vaak is er sprake van uitstraling naar de zijkant.

(5) Verkeerd slapen

Een van de meest voorkomende oorzaken is een verkeerde lighouding. Op de buik slapen is niet goed. Door die houding overstrekken de rug en de nek. Daarnaast is het verstandig om na zo’n 8 à 10 jaar een nieuw matras te kopen. De meeste Nederlanders slapen er veel langer op. Daardoor kan een kuil ontstaan (kuilvorming), ter hoogte van de bekken. Ook is een bedbodem om de 15 jaar aan vervanging toe. Een nieuw matras met een bedbodem van 25 jaar oud is geen goede match.

Er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken waarom iemand lage rugpijn heeft. Van een verkeerde manier van bewegen, beenlengteverschil, zenuwbeknelling tot kanker. Daarom adviseren we altijd naar de huisarts te gaan.

Voor meer informatie over het voorkomen van lage rugpijn met behulp van een goed bed, neem telefonisch contact op. Of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een van onze partners in uw regio.

 

 

Tags: Slaapproblemen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu