Kuilvorming in matras

Lage rugklachten, of gewoon kuilvorming in je matras?

Geplaatst op januari 18, 2016

Ooit opgemerkt, die lage zeurende rugpijn tijdens het winkelen? Vroeger was het er niet, maar tegenwoordig zet de pijn steeds vaker door tijdens langdurige belasting van de rug. Misschien wordt u ouder, zijn uw gewrichten versleten of ervaart u meer stress. Het kan allemaal waar zijn, maar heeft u weleens gedacht aan uw matras?

Wat begint met onschuldige pijn in de onderrug, eindigt vaak met slecht slapen en gebroken ochtenden. Alhoewel nog steeds onschuldig ligt dit vaak aan uw matras. Afhankelijk van de kwaliteit van uw matras zou deze zo’n 8 á 10 jaar moeten meegaan, al geldt dit zeker niet voor alle matrassen. Elk matras krijgt op den duur kuilvorming wat resulteert in lage rugklachten. Maar wat is kuilvorming precies?

Kuilvorming

Kuilvorming ontstaat door de dagelijkse belasting die uw matras moet verdragen. Denkt u aan uw lichaamsgewicht, vochtverlies (0.25 tot 0.5 liter per nacht gemiddeld) en temperatuursverschillen. Wel eens gemerkt dat uw matras ‘s ochtends zachter aanvoelt dan ‘s avonds voordat u gaat slapen? De constante belasting zorgt ervoor dat het matras minder ondersteuning biedt en anders, vaak zachter aanvoelt.

Het grote probleem wat uiteindelijk kuilvorming veroorzaakt heeft te maken met uw lichaamsbouw. Elk mens is normaliter bij de heupzone het zwaarst. Hierdoor wordt het matras juist op die plek het meeste belast en slijt het product daar logischerwijs sneller t.o.v. andere delen van het matras. Resultaat, kuilvorming!

Lage rugklachten

Wat verklaart dan de lage rugklachten zult u zich afvragen? Een matras die zachter is in de middenzone zorgt ervoor dat u dieper wegzakt met uw heupen. De afstand van de nek naar uw heupen is nu groter geworden waardoor u uw rug zal overstrekken maar ook gewoon een onwenselijke houding aanneemt voor 6 á 8 uur lang. Dit zal op den duur zorgen voor zeurende pijn in de onderrug die geleidelijk aan verder opbouwt. Tijd voor een nieuw matras dus.

Kuilvorming herkennen

U kunt kuilvorming natuurlijk herkennen door de kuil die zichtbaar is in uw matras, althans, dat zou u denken. Helaas is dit niet altijd het geval. Het herstellende vermogen van matrassen wordt gelukkig steeds beter en beginnende kuilvorming is uberhaupt lastig te zien. U kunt daarom het beste het verschil in hardheid bepalen door bij de heupzone met uw vuist het matras in te duwen en dit te vergelijken met de hardheid in de hoeken van het matras. Hier mag uiteraard wat verschil in zitten, maar het verschil mag zeker niet te groot zijn. Twijfelt u hierover?

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Kuilvorming, Lage rugklachten, Rugklachten

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu