Voordelen van matrassen

Matrassen, hoe lang gaan ze mee?

Geplaatst op januari 4, 2016

Wij krijgen vaak de vraag hoe lang matrassen mee gaan. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn verhalen en zelfs exacte cijfers terug te vinden op internet, maar deze zijn gebaseerd op ervaring of zogenoemde verouderingstesten (ISO’s) en bieden geen garanties in uw eigen persoonlijke situatie. Je kan niet stellen dat elk pocketveer matras acht á tien jaar meegaat, de verschillen in kwaliteit zijn vaak enorm.

Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer een matras mee zal gaan. Maar hoe bepaalt u dat? Het heeft allemaal te maken met de hoeveelheid grondstoffen gebruikt in een dergelijk product. Hoe meer grondstof, hoe duurzamer het matras. Schuimmatrassen (koudschuim, traagschuim, polyether) hebben bijvoorbeeld een SG-waarde (Densiteit). Deze waarde zegt iets over de hoeveelheid schuim gebruikt per kubieke meter. En in tegenstelling tot allerlei indianenverhalen op internet heeft het niks te maken met hardheid of veerkracht.

Uitleg van SG-waarde

Schuimmatrassen in uw beddenspeciaalzaak hebben vaak een technische beschrijving waar de SG-waarde op vermeld staat. Een koudschuim matras is een ‘HR’ (high resilience) matras. Een HR50 matras is dus een Koudschuim matras met een SG-waarde van 50 Kg. schuim per kubieke meter. Hoe hoger de SG-waarde, hoe duurzamer het product. Wat is laag en wat is hoog?

SG-Waarde t/m 35: Laag soortelijk gewicht, minder lange levensduur

SG-Waarde vanaf 35 t/m 60: Gemiddeld soortelijk gewicht, Goede levensduur

SG-Waarde vanaf 60 t/m 85: Hoog soortelijk gewicht, Goede levensduur

SG- Waarde boven 85: Vaak voor extreme toepassingen gebruikt

De uiteindelijke levensduur van een matras wordt bepaald door u. Er zijn namelijk vele factoren die invloed hebben. Hoe vaak slaapt u, wat is uw gewicht, transpireert u veel etc. Een kwalitatief goed matras met daarin veel grondstoffen verwerkt zal bij deugdelijk gebruik gemiddeld 8 á 10 jaar mee moeten kunnen gaan. Een behoorlijke tijd als u bedenkt hoeveel druk, vocht en overige belasting een matras moet kunnen verdragen voor langere periodes.

Nu zult u zich misschien afvragen waarom u dan 15 jaar garantie heeft gekregen op uw matras. Dit heeft alles te maken met de garantievoorwaarden. U krijgt nooit algehele garantie op versletenheidsvormen voor deze langere periodes. U zou immers naar 14 jaar altijd een nieuw matras mogen uitzoeken. De garantie heeft dan ook betrekking op montage- en fabricagefouten of werkt met een afschrijvingsperiode. Kortom, niet echt veel om op terug te vallen.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Matrassen, Slaapproblemen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu