Nekhernia, vier tips om goed te slapen

Geplaatst op juli 25, 2018

Wie denkt aan een hernia, denkt meestal aan rugpijn. Van alle hernia’s die er zijn is het de bekendste die er is. Een nekhernia heeft dezelfde symptomen en klachten, maar de pijn zit in de nek. En dat maakt slapen lastig. Toch zijn er een aantal tips die slapen met een nekhernia dragelijk maken.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan. Bij een nekhernia is een tussenwervelschijf in de hals versleten en gaan uitpuilen. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg duwen. Dat veroorzaakt de pijn.

Een operatie kan de oplossing zijn om van een nekhernia af te komen, maar die vindt pas in het uiterste geval plaats. Meestal verdwijnt de hernia met hulp van een fysiotherapeut, pijnstillers en rust. We geven vier tips voor een goede nachtrust.

1. Slaaphouding

Een slechte slaaphouding kan een oorzaak zijn van nek- en rugklachten. Zo kan jarenlang slapen op de buik leiden tot een nekhernia. Als er al klachten zijn, is slapen op die manier helemaal niet verstandig. Kies voor slapen op de zij.

2. Matras

Een comfortabel matras die de druk verdeelt of verlaagt, is het beste. Een matras met een diepe schouderzone, waarin de zware delen zoals schouders en heupen verder wegzakken, is ook een aanrader. De nek wordt op zo’n matras minder ingeklemd. Slaap niet op een matras die veel druk afgeeft. Daarop wordt meer gedraaid. Dat is niet prettig met een nekhernia.

3. Hoofdkussen

Het beste kussen voor mensen met een nekhernia is een voorgevormd hoofdkussen. Die ondersteunt de nek. Er zijn ook exemplaren met nekrollen. Maak geen gebruik van een voorgevormd hoofdkussen die te veel tegendruk geeft. Dat resulteert in hoofdpijn.

4. Overleg met een arts

Er zijn heel veel slaapproducten te vinden die zouden moeten helpen tegen een nekhernia. Van hoofdkussens tot slaaprollen. Het is verleidelijk om van alles uit te proberen om de klachten weg te nemen, maar eigenlijk kan dat alleen maar met advies van een deskundige. Sommige spullen kunnen de klachten juist erger maken. Ga daarom naar de huisarts voor advies.

Wilt u meer weten over een goed bed, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een van onze partners in uw regio.

Tags: hernia, hoofdkussen, hoofdpijn, matras, nekhernia, Nekklachten, Slaaphouding

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu