Nekklachten door hoofdkussen

Nekklachten: wel eens aan uw hoofdkussen gedacht?

Geplaatst op februari 25, 2016

Bij een gezonde nachtrust komt u tot rust, ontspannen uw spieren maximaal en wordt u fit en energiek wakker. Toch is slapen, of beter gezegd een verkeerde slaaphouding, vaak de boosdoener als het gaat om nekklachten. Te veel spanning op bijvoorbeeld uw nekspieren zorgt al snel voor problemen. Het is daarom niet gek dat uit onderzoek is gebleken dat meer dan 70% van alle Nederlanders weleens te maken krijgt met nekproblemen. Hoewel dit natuurlijk niet alleen maar door het slapen komt, duikt Kenniscentrum Slaapproblematiek hier vandaag graag dieper op in.

De bron van uw klachten

Nekpijn komt het meest voor in uw gewrichten (halswervelkolom), uw nekspieren of tussenwervelschijven en kan uitstralen naar andere lichaamsdelen zoals uw schouders. Net zoals schouderklachten in omgekeerde volgorde nekklachten kunnen veroorzaken. Beknelling van de schouders, bijvoorbeeld door gebruik van een slecht matras, is een bekende veroorzaker van nekklachten. Het is daarom belangrijk om te weten waar de bron van uw klachten zich bevindt. Dit artikel gaat over nekklachten door toedoen van slapen.

Acute nekpijn

Acute nekpijn duidt meestal op een verdraaiing van de nek en is relatief onschuldig. Het is wel belangrijk bij acute klachten direct contact op te nemen met uw huisarts. Uw dokter kan u hierin begeleiden en de ernst van de zaak vaststellen.

Hoofdkussen

Aanhoudende nekklachten

Heeft u nekklachten die aanhouden en u’s nachts wakker houden? Dan kan het zijn dat u slaapt in een verkeerde houding. Bij een goede slaaphouding wordt u ondersteund, ligt u stabiel en in een natuurlijke houding en ontspannen uw spieren. Buikslapen en nekklachten gaan daarom niet goed samen. Als buikslaper staan uw nekspieren onder constante spanning door het draaien van uw nek. Maar ook de zogenaamde 3/4e houding, waarbij u half op uw zij- en half op uw buik ligt, is niet aan te raden bij nekklachten. Spanning dient zoveel mogelijk worden te vermeden , bijvoorbeeld door op uw zij of rug te gaan liggen. Hierbij kan een goed hoofdkussen of kussentje tussen de knieën uitkomst bieden.

Een goed hoofdkussen

Een goed hoofdkussen, bij voorkeur een nekrolkussen is aan te raden bij nekklachten. Een nekrolkussen biedt ondersteuning in uw nekholte en positioneert uw nekwervels zo optimaal mogelijk. U voorkomt hiermee ook het zogenaamde ‘proppen’. Dat wordt veel gedaan met traditioneel gevormde kussens. Hierbij propt men het kussen in de nekholte voor extra ondersteuning.

Er zijn tal van varianten op de markt. Dat is een voordeel, maar ook een valkuil.. Niet alle nekrolkussens werken even goed. Dit kan te maken hebben met het materiaal (grondstof), maar ook met de hoogte van de nekrollen. Een te hoge nekrol werkt logischerwijs averechts. Gebruik van een slecht nekrolkussen resulteert vaak in verergering van klachten en hoofdpijn. Onderzoekt u daarom goed welk kussen voor u geschikt is en probeer een dergelijk kussen eerst goed uit.

Meer informatie?

Een goed kussen kan veel ondersteuning bieden. Maar vaak is dit slechts een onderdeel. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: hoofdkussen, Nekklachten, Slaapproblemen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu