Opstaan met migraine of hoofdpijn

Geplaatst op juli 18, 2018

Wakker worden met hoofdpijn is geen goed begin van de dag. De een weet dat het zo voorbij is, de ander is bang voor migraine en de terugkerende aanval die daarbij hoort.

Opstaan met migraine of hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Te veel of te weinig slaap en zelfs uitslapen kan leiden tot pijn in het hoofd. Mensen met slaapproblemen hebben vaker last van migraine. Zij komen eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. De aanvallen leiden tot slapeloosheid en slecht slapen weer tot migraine.

Wat is migraine precies?

Migraine bestaat uit hoofdpijnaanvallen die enkele dagen kunnen duren. Het is een kloppende heftige hoofdpijn die soms gepaard gaat met onder meer misselijkheid en overgevoeligheid voor geluid of licht. Volgens de Hersenstichting zijn er verschillende vormen van migraine.

Verschil hoofdpijn en migraine

Bij migraine wordt de pijn vaak aan één kant gevoeld, terwijl hoofdpijn meestal in het hele hoofd voorkomt. Migrainepijn is zo heftig dat het verlammend werkt. Iemand met een migraineaanval kan niets anders doen dan rust nemen. Vaak in een donkere en rustige kamer. Mensen met hoofdpijn kunnen in het algemeen nog wel functioneren. Rust, een luchtje scheppen of een pijnstiller is voldoende om zich beter te voelen.

Oorzaken

Hoofdpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Slecht of onregelmatig slapen kan hoofdpijn uitlokken. Soms is een verkeerde houding of een slecht matras of kussen de boosdoener. Daarnaast zijn stress en slechte leefgewoontes, zoals ongezonde voeding, mogelijke oorzaken.

Regelmaat en rust

Regelmaat is een van de succesfactoren voor een goede nachtrust en opstaan zonder hoofdpijn. Het gaat niet alleen om regelmatig slapen, maar ook om regelmatig bewegen en eten. Verder is het belangrijk om te kiezen voor rust. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en maak tijd voor ontspanning. Bouw de dag af met rustige activiteiten. Kies voor een boek en laat de televisie eens uit.

Medicijnen

Naast het volgen van deze leefregels kunnen migrainepatiënten ook kiezen om bij het begin van een aanval medicijnen te nemen. Die kappen de aanval af. Mensen met migraine kunnen hierover het best advies vragen aan de huisarts.

Wilt u meer weten over een goed bed, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist.

Tags: hoofdpijn, migraine, Slaapproblemen, slapeloosheid, slecht slapen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu