Ouderen slapen slechter, hebben ze minder slaap nodig?

Geplaatst op februari 15, 2016

Ouderen slapen slechter en korter. Volgens sommigen omdat ouderen minder slaap nodig zouden hebben. Uit bevolkingsonderzoeken blijkt dat bijna de helft van alle 50 plussers in Nederland te maken heeft met chronische slaapproblemen. Dus heeft u echt minder slaap nodig omdat u ouder bent? Nee, maar ouderdom komt wel met gebreken.

Oorzaken

Ouderen zijn gevoeliger voor storende factoren in hun slaapomgeving, hebben vaker medische klachten, ervaren stress intenser en hebben vaker psychische problemen. Bovendien veranderd bij een ouder wordend mens de biologische klok wat ook het slaapgedrag beïnvloed. Veel ouderen voelen bijvoorbeeld overdag of eerder op de avond de behoefte om te gaan slapen.

Inslapen

Valt u minder makkelijk in slaap? ook dat kan kloppen. Naarmate u ouder wordt neemt de neurale activiteit af waardoor de productie van melatonine afneemt. Deze lichaamseigen stof is een natuurlijke ‘inslaper’ en kan, als de productie afneemt problemen opleveren met slapen. Daarnaast ervaren ouderen een kortere Deltaslaap, ofwel diepe slaap en duurt ook de REM-slaap korter. Ouderen slapen daarom korter terwijl ze doorgaans langer in bed liggen.

Ouderen slapen slechter

Dagelijkse gewoontes

Een goede start om uw slaapkwaliteit te verbeteren is om in de basis uw slaaphygiëne te verbeteren. Hiermee doelen we op uw dagelijks gewoontes voordat u gaat slapen. Bijvoorbeeld te laat naar bed gaan, het overmatig nuttigen van zware maaltijden op de late avond of tv kijken in bed. Het zijn allemaal storende factoren die het slapen kunnen bemoeilijken. Natuurlijk is de kwaliteit van uw bed, matras en kussen ook van belang. Zorgt u dat dit in orde is, want…..hoe oud is uw matras eigenlijk?

Maar ook overdag kunt u werken aan het verbeteren van uw nachtrust. Veel lichaamsbeweging overdag zorgt er voor dat u vermoeider bent in de avond en is natuurlijk gezond voor u. Overdag teveel slapen werkt juist averechts.

Meer informatie?

Slaapproblemen zijn toe te schrijven aan tal van oorzaken, zeker als u ouder wordt. Daarbij ervaart een ieder zijn of haar problemen anders. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Ouderen, Slaapproblemen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu