Slapen met reuma

Reuma is een belangrijke boosdoener voor slaapproblemen. Benieuwd naar de (mogelijke) oplossingen?

Wat kunnen wij voor u betekenen

Reuma is een verzamelnaam voor uiteenlopende klachtvorming rondom uw gewrichten en gewrichtskapsels. Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks te maken met reuma waaronder drieduizend kinderen. Er zijn meer dan honderd verschillende aandoeningen bekend, maar de ziekte wordt vaak onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

Ontstekingsreumas

Artrose (slijtagereuma’s)

Weke delen reuma's (fybromialgie)

Slaapproblemen komen het meeste voor bij mensen met fybromyalgie. Het is een aandoening die buiten de gewrichten actief is. Dit houdt in dat spieren, pezen, banden en slijmbeurzen worden aangetast wat uiteindelijk pijn veroorzaakt. Veelal hebben mensen het gevoel dat hun zenuwen gevoeliger zijn. Het is daarom belangrijk om een matras te kiezen die druk verdeelt of verlaagt.

Wat bedoelen we hiermee?

Een matras waarbij u naar het oppervlakte wordt teruggeduwd, geeft een enorme hoeveelheid druk af op met name uw bekken en schouders. U zakt immers door de zwaartekracht naar beneden en het matras duwt u terug. Dit kan zeer vervelend aanvoelen voor mensen met fibromyalgie en deze producten zijn daardoor minder geschikt. Denkt u hierbij aan de ouderwetse springveermatrassen of stug afgeveerde pocketveermatrassen.

In de medische zorg zijn matrassen ontwikkeld ter voorkoming van decubitus, ofwel doorligklachten. Deze producten zijn speciaal gemaakt om druk te verminderen en daardoor ook uitermate geschikt voor mensen met reuma. Er zijn bijvoorbeeld Visco-elastische producten (traagschuim) die minder druk afgeven doordat het materiaal langzaam terugkomt naar de oorspronkelijke vorm. Daardoor duwt het matras minder in uw rug, ligt u niet ‘op’, maar ‘in’ het matras en worden uw gewrichten beter ondersteund

Er is helaas geen ideaal matras die voor een ieder met fibromyalgie voldoet. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de pijnklachten die u ervaart. Er zijn wel een aantal punten die belangrijk zijn bij de aanschaf van een nieuw matras.

 • Kies een matras die druk vermindert (dit houdt niet in dat het matras per definitie zachter is).
 • Kies een matras waar u ‘in’ ligt.
 • Kies een matras met goede ventilerende eigenschappen.
 • Kies een matras die u ondersteunt maar niet forceert.

Wilt u meer weten over slapen in combinatie met reuma? Of ervaart u specifieke problemen? Neem dan contact op met onze helpdesk of maak een persoonlijke afspraak.

Plan direct een afspraak in!

Welke specialist staat er voor u klaar?

slaapspecialist Frank Leemhuis

Frank Leemhuis

Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

Deskundig in alles op het gebied van slapen i.c.m. pijnklachten. Frank weet welke producten het beste passen bij een specifieke klacht en adviseert onze klanten dagelijks. Als mede-eigenaar en vak-idioot schrijft hij tal van artikelen en is hij nadrukkelijk betrokken bij de bedrijfsvoering en koers van Kenniscentrum Slaapproblematiek.

Lees meer over Frank Leemhuis..

  Team Kenniscentrum Slaapproblematiek

  Ons team

  Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

  Bij Kenniscentrum Slaapproblematiek werken naast onze vaste ervaren specialisten nog een aantal freelance- en externe specialisten die ons ondersteunen bij specifieke vragen, opdrachten en problemen.

  Lees meer over ons team..

   Ton Rijnen

   Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

   Als mede eigenaar van Kenniscentrum Slaapproblematiek heb ik eindelijk mijn droom waargemaakt. Een merk onafhankelijke informatieve website bedoeld voor mensen zoals ik zelf, mensen die kampen met slaapproblemen.

   Lees meer over Ton..

   Wanneer zijn wij beschikbaar?

   There is no event available.
   Menu
   Menu