Slapen met rugklachten

Vaak is lage rugpijn de boosdoener bij slaapproblemen. Benieuwd naar de oplossingen?

Wat kunnen wij voor u betekenen

Bijna iedereen ervaart weleens rugklachten, het is iets van alle tijden en kan bijzonder vervelend zijn. En alhoewel we rugklachten indelen in hoge- of lage rugklachten, blijkt het een bijna onmogelijke opgave om de oorzaak te vinden. Bij minder dan 5 procent van de Nederlanders kan een specifieke oorzaak worden gevonden, bijvoorbeeld een hernia. In alle overige gevallen spreken we van aspecifieke rugpijn.

De meest besproken en voorkomende vorm van aspecifieke rugpijn is lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd. Men ervaart veelal een zeurende pijn in de onderrug of soms heftige pijn waarbij bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat. Vooral bij langdurige inspanning of tijdens het slapen ervaart men klachten. Oorzaken van lage rugklachten kunnen zijn: roken, stress, overgewicht, overmatige inspanning, te lang zitten of staan en een verkeerde lighouding.

Wat kunt u doen als u lage rugklachten ervaart tijdens uw nachtrust?

Een verkeerde lighouding tijdens het slapen komt vaak voor. Maar probeert u maar eens iets te veranderen waar u inmiddels al jaren aan gewend bent. Het is daarom een flinke uitdaging om uw slaaphouding te veranderen. De zogenaamde foetushouding waarbij u uw benen optrekt naar uw borst wordt gezien als de meest optimale houding, het liefst met een kussentje onder uw knieën. Buikslapen daarentegen wordt sterk afgeraden. U overstrekt hiermee al snel uw rug doordat u het meeste lichaamsgewicht meedraagt bij uw bekken. Door het wegzakken van de heupen ontstaat er een felle kromming wat resulteert in overbelasting van uw ruggewrichten.

Daarnaast kan een versleten matras schadelijk zijn voor uw rug. Bij een doorgezakt matras geven de delen waar u het meeste druk op uitoefent geen ondersteuning meer. We noemen dit kuilvorming. Dit concentreert zich altijd bij de heupzone. U zakt logischerwijs dieper in uw matras weg wat behoorlijke druk op uw onderrug afgeeft. Een versleten bedbodem kan ook zorgen voor rugklachten en zorgt er bovendien voor dat uw matras minder lang zal meegaan.

Normaal gesproken kan een matras bij deugdelijk gebruik acht á tien jaar meegaan. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van het product. Een bedbodem zal na dertien tot maximaal vijftien jaar aan vervanging toe zijn. Ook hierbij speelt de kwaliteit van de bedbodem een grote rol.

Ervaart u problemen bij het slapen met rugklachten? Neem dan contact op met onze helpdesk of maak een persoonlijke afspraak.

Plan direct een afspraak in!

Welke specialist staat er voor u klaar?

slaapspecialist Frank Leemhuis

Frank Leemhuis

Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

Deskundig in alles op het gebied van slapen i.c.m. pijnklachten. Frank weet welke producten het beste passen bij een specifieke klacht en adviseert onze klanten dagelijks. Als mede-eigenaar en vak-idioot schrijft hij tal van artikelen en is hij nadrukkelijk betrokken bij de bedrijfsvoering en koers van Kenniscentrum Slaapproblematiek.

Lees meer over Frank Leemhuis..

  Team Kenniscentrum Slaapproblematiek

  Ons team

  Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

  Bij Kenniscentrum Slaapproblematiek werken naast onze vaste ervaren specialisten nog een aantal freelance- en externe specialisten die ons ondersteunen bij specifieke vragen, opdrachten en problemen.

  Lees meer over ons team..

   Ton Rijnen

   Algemene informatie - Slapen met nekklachten - Slapen met reuma - Slapen met rugklachten - Slapen met decubitus - Spier- en zenuwaandoeningen - Slaapadvies- en tips

   Als mede eigenaar van Kenniscentrum Slaapproblematiek heb ik eindelijk mijn droom waargemaakt. Een merk onafhankelijke informatieve website bedoeld voor mensen zoals ik zelf, mensen die kampen met slaapproblemen.

   Lees meer over Ton..

   Wanneer zijn wij beschikbaar?

   There is no event available.
   Menu
   Menu