Slapen voor kleintjes: kindermatrassen

Geplaatst op juni 3, 2016

Slapen is niet alleen belangrijk voor volwassenen. Kinderen hebben hun slaap nog harder nodig. Een goed matras is dan ook, net als voor een volwassene, belangrijk. Maar waar moet u op letten bij een kindermatras?

Waarom een goed kindermatras?

Kinderen zijn nog in de groei en bezig met hun ontwikkeling. Ze slapen langer dan volwassenen om zo de ervaringen van de dag te verwerken. Ze brengen dus meer tijd door in bed.

Eigenschappen

Er zijn een aantal eigenschappen die een rol spelen bij de aanschaf van een goed kindermatras. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u bij het maken van de juiste keuze.

Lichaamsondersteuning

Een matras moet het lichaam goed ondersteunen. Kies dan ook voor een relatief stevig matras. Bewegen is gemakkelijker op een stevige ondergrond. Bovendien kunnen zachte matrassen gevaarlijk zijn als uw baby op de buik terechtkomt.

Want buikslapen is op ieder matras om diverse redenen gevaarlijker dan slapen op de rug. Zo is er een kans op wiegendood. Er is nog steeds niet bekend wat de exacte oorzaak hiervan is, maar belemmering van de ademhaling is een belangrijke risicofactor. Dat kan onder meer komen door slapen op de buik, een zacht matras waarin het hoofdje te ver wegzakt en slecht ventilerend beddengoed.

Ventilatie

Naast lichaamsondersteuning is ventilatie dan ook een ander punt waar u op moet letten. Goede lucht- en vochtregulerende eigenschappen houden het bedklimaat aangenaam tijdens de slaap. Een ventilerend matras betekent overigens niet dat buikslapende baby’s door dit matras heen kunnen ademen. Zeiltjes of hoezen die geen lucht doorlaten moeten worden vermeden, want hierdoor kan de baby zijn lichaamswarmte niet goed kwijt.

Wasbaar tijk

Het is handig als de tijk, de directe hoes om de matras, wasbaar is. Een kindermatras wordt namelijk vaak vies. Denk aan een overvolle luier, spugen of andere ongelukjes. Kies daarom voor een babymatras met een afritsbare tijk die kan worden gewassen.

Maten

Wat de maten betreft, moet de matras altijd passend zijn. Dit houdt in dat het strak in het ledikant moet liggen zonder kieren aan de boven-, onder- en zijkant. De meeste matrassen voldoen hieraan. Matrassen voor baby’s en peuters zijn doorgaans 60 x 120 cm. De hoogtemaat kan verschillen. De schouders en het hoofd van uw kind moeten altijd vrij liggen.

Tussen het tweede en derde levensjaar, of wanneer uw kind langer dan 90 centimeter is geworden, wordt het ‘eerste’ matras meestal vervangen door een matras met standaardafmetingen. De minimale hoogtemaat die wij adviseren is minstens 14 centimeter. Waarom? Uw kind groeit en wordt zwaarder. Het matras moet hierop voorbereid zijn.

Kiest u voor een matras van hoogwaardige kwaliteit, dan kan die acht tot tien jaar mee. Het is daarom belangrijk dat het matras het gewicht kan dragen van de gemiddelde brugklasser. Dat is zo’n 40 kilo.

Een vlak matras, bijvoorbeeld van HR koudschuim met een densiteit van 50 (SG50), is ideaal. Maar ook sommige pocketveermatrassen voldoen. Relatief ‘dichte’ materialen, zoals latex, zijn een minder goede keuze. Vermijd daarnaast visco-elastische materialen, ook wel traagschuim genoemd. Deze drukverlagende schuimsoorten zorgen ervoor dat het kind niet ‘op’ maar te veel ‘in’ het kindermatras komt te liggen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over matrassen, kindermatrassen en de aanschaf hiervan? Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: buikslapen, densiteit, kind, kinderen, kindermatras, kindermatrassen, lichaamsondersteuning, maten, Matrassen, ventilatie

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu