Slapen met hypermobiliteit

Geplaatst op mei 29, 2017

Ongeveer 4 tot 7 procent van de bevolking heeft last van hypermobiliteit: te soepele banden en pezen. Gelukkig krijgt lang niet iedereen klachten. Maar slaapproblemen en hypermobiliteit gaan hand in hand. Zo kunnen hypermobiele mensen vaker wakker worden. Hoe kunt u uw nachtrust verbeteren?

Wat is hypermobiliteit precies?

Bij hypermobiliteit zijn de gewrichtsbanden te elastisch en rekbaar. De gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en zijn te beweeglijk. Hypermobiliteit is geen ziekte maar een reumatisch verschijnsel en lastig vast te stellen. Klachten kunnen zijn: pijn, vermoeidheid, subluxatie (half uit de kom) en zelfs hernia’s. Helaas is er nog maar weinig bekend over hypermobiliteit. Soms wordt de afwijking niet eens erkend. En dat is vreemd gezien steeds meer mensen er last van hebben.

Hypermobiliteit en slapen

Door gebrek aan steun van de gewrichtsbanden kan een goede nachtrust een flinke uitdaging worden. Tijdens het slapen probeert het lichaam balans te zoeken om ontspannen te kunnen liggen. Bij hypermobiliteit is dit moeilijk, want gewrichten blijven bewegen. Hypermobiele mensen krijgen dan pijn.

De juiste matras

Vanzelfsprekend is een matras met goed ondersteunend vermogen een hele verbetering. Het is belangrijk dat uw matras zoveel mogelijk de balans biedt die uw lichaam nodig heeft.

Daarnaast biedt een matras met een diepere ‘inzak’ meer steun en geborgenheid. Latex en luchtgeveerde matrassen of exemplaren van (traag)schuim zijn hier goede voorbeelden van. Deze materialen beperken in positieve zin uw bewegingsvrijheid. Dit leidt uiteindelijk tot meer rust en minder beweeglijkheid.

Wat kunt u zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Vermijd daarom overbelasting van spieren en gewrichten. Intensieve sporten of contactsporten zijn meestal niet aan te raden. Snelle bewegingen en piekbelasting kunnen klachten veroorzaken. Zwaar werk (zoals boven het hoofd werken) of zelfs een verkeerde zithouding bij kantoorwerk kan problemen geven. Goed doseren van spier- en gewrichtbelasting is dan ook de sleutel.

Meer weten?

Er is nog veel meer te vertellen over hypermobiliteit en slapen. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: hypermobiliteit, matras, Matrassen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu