Schouderklachten

Slecht slapen door schouderklachten

Geplaatst op april 2, 2016

De schouder is een van de meest complexe gewrichten in uw lichaam. U beweegt uw arm en schouder zonder hierbij na te denken. Dat verandert als u opeens pijn heeft en het niet lukt om lekker te slapen. Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Kenniscentrum Slaapproblematiek behandelt vandaag drie veelvoorkomende klachten.

Veelvoorkomende klachten

Als u last heeft van uw schouder, merkt u dat niet alleen overdag maar ook als u in bed ligt. Schouderklachten kunnen juist opspelen tijdens uw nachtrust. De veelvoorkomende klachten zijn: KANS, beknelling en de frozen shoulder. Maar hoe zit de schouder eigenlijk in elkaar?

De schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. De bovenarm, voorzien van een ronde afgevlakte bol, beweegt moeiteloos in alle richtingen. Hij bevindt zich in de kom van het schouderblad. Uw bovenarm, sleutelbeen en het schouderblad vormen de schoudergordel. Samen met wat kraakbeen zorgen deze elementen ervoor dat u uw schouder en arm kunt bewegen.

KANS

Een van de veelvoorkomende klachten is KANS. De afkorting staat voor Klachten aan de Arm, Nek of Schouder. Het is de nieuwe benaming voor RSI (Repetitive Strain Injury) waar u ongetwijfeld weleens van heeft gehoord. Volgens de Universiteit Maastricht is KANS “een verzameling van klachten aan het bewegingsapparaat in arm/nek of schouder waaraan geen acuut trauma of systematische ziekte ten grondslag ligt”.

De klachten zijn vaak een gevolg van overbelasting van het schoudergewricht. Denk aan het uitvoeren van dezelfde beweging, keer op keer en voor langere periodes. Dit kan gebeuren tijdens het sporten. Maar ook stress, verkeerd zitten of een verkeerde lighouding kan zeurende pijn tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er oefeningen en therapie beschikbaar, maar de kwalen zijn vaak hardnekkig en soms terugkerend. Afwisseling in werkzaamheden, rust en ontspanning zijn erg belangrijk om het ongemak te verminderen.

Beknelling

Ook beknelling kan schouderklachten veroorzaken. De schouder is voorzien van vele vaten en zenuwen, de zogenaamde vaatzenuwbundel. Die kan bekneld raken en heeft bijvoorbeeld tintelende armen of handen, een pijnlijke nek of zelfs een zwelling tot gevolg.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het ook gaan om het schoudergordelsyndroom. De oorzaken zijn deels vergelijkbaar met KANS/RSI. Dus een slechte zithouding, slaaphouding of bijvoorbeeld verkeerd sporten kan leiden tot beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied.

Frozen shoulder

Tot slot behoort de frozen shoulder tot een van de meest voorkomende schouderklachten. Als u last heeft van een stijve schouder is het lastig en pijnlijk om uw armen langs het lichaam boven uw hoofd te tillen of uw armen achter uw rug te bewegen. De beperkte bewegingsvrijheid is een vroeg symptoom van de aandoening. Daarna gaat het van kwaad tot erger.

De klachten houden meestal een jaar à anderhalf jaar aan. De achterliggende oorzaak is niet of nauwelijks te achterhalen, alhoewel wel wordt gedacht dat het te maken heeft met een vorm van gewrichtsontsteking. Ook bij een frozen shoulder is het raadzaam contact op te nemen met een specialist. Zo kan een fysiotherapeut u mogelijk helpen van uw klachten af te komen.

Invloed op slapen

Als u schouderklachten heeft, is slapen erg vervelend. Misschien ziet u er zelfs tegenop om naar bed te gaan. Het lukt niet om op uw pijnlijke schouder te liggen en juist tijdens uw nachtrust zijn de klachten meer aanwezig. Het kan wellicht helpen om overdag uw schouders veel te bewegen, maar ook een goed matras is belangrijk. Zo geeft een te hard matras veel tegendruk. Dat is heel vervelend als u pijn heeft in uw schouder(s). Er zijn matrassen die inspelen op schouderklachten met een zogenaamde schouderzone. Het matras heeft dan uitsparingen of is zachter bij het gebied rondom uw bovenarm. Uw schouder zakt daardoor verder weg en heeft meer bewegingsvrijheid. Dit kan een significante verbetering zijn. Kenniscentrum Slaapproblematiek geeft u graag advies over dit soort matrassen.

Meer informatie?

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

 

Tags: KANS, Nekklachten, RSI, schouderklachten, slapen, slecht slapen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu