Vijf tips om van slaapapneu af te komen

Geplaatst op augustus 1, 2018

Een van de meest voorkomende ademhalingsstoornissen op het gebied van slapen is slaapapneu. Door deze stoornis wordt de ademhaling tijdens het slapen verstoord. Mensen die hier last van hebben, zijn overdag erg vermoeid en hebben geen idee hoe dat komt. In dit artikel geven we vijf tips om van slaapapneu af te komen.

Symptonen

Medici spreken van slaapapneu als de adem tijdens de slaap minimaal twintig keer per nacht gedurende minimaal tien seconden stokt, staat op de site van de Hersenstichting. Vaak merkt een bedpartner dat er iets niet klopt. Symptomen zijn onder meer hard snurken met lange uithalen en vaak kort wakker worden. Het slechte slapen kan overdag leiden tot slaperigheid, hoofdpijn, slechte concentratie, gedragsveranderingen en depressies.

Met deze vijf tips kunt u mogelijk van de stoornis afkomen.

TIP 1: Levensstijl aanpassen
Mensen met overgewicht hebben meer kans op slaapapneu. Iemand die last heeft van de stoornis en te zwaar is, krijgt vaak het advies af te vallen. Daarnaast kan stoppen met roken en alcohol drinken helpen de klachten te verminderen.

TIP 2: Slaaphouding
Een goede slaappositie kan slaapapneu verminderen. Het beste is slapen op de zij. Liggen op de rug is niet aan te raden. Verder is het belangrijk dat het hoofdeinde hoger is dan het voeteneinde. Dat zorgt ervoor dat de ademhaling beter op gang komt.

TIP 3: Oefeningen
Bij de ene soort van slaapapneu geven de hersenen niet de juiste signalen door. Bij de andere verslappen de keelspieren tijdens het slapen. Daardoor gaat er minder lucht door de keel. Bij deze laatste vorm kunnen speciale oefeningen de mond- en keelspieren versterken. Een logopedist kan hier meer over vertellen. Er zijn ook diverse slaapcursussen die kunnen helpen. Apneucentrum Nederland weet meer over dit soort trainingen.

TIP 4: Hulpmiddelen
Voor mensen met een ingrijpende vorm van slaapapneu zijn er diverse hulpmiddelen. Zo is er een CPAP-masker die zorgt voor voldoende lucht in de longen. Daarnaast helpt een MRA-beugel de luchtwegen vrij te maken. Hierdoor gaat het ademen beter.

TIP 5: Operatie
Tot slot kan in overleg met een arts worden besloten tot een operatie. Maar deze behandeling helpt niet bij iedereen. De arts bepaalt of deze ingreep effect heeft. Vaak doet de KNO-arts eerst een kijkonderzoek. Neem voor meer informatie contact op met uw dokter.

Wilt u weten of u slaapapneu heeft? Op de site van Apneucentrum Nederland is een test te vinden. Heeft u behoefte aan tips om goed te slapen, al dan niet met slaapapneu, neem dan contact op met een van onze partners.

Tags: matras, Nekklachten, slaapapneu, Slaaphouding, Slaapproblemen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu