waterbedden

Wat u moet weten over waterbedden.

Geplaatst op november 12, 2018

GAST BLOG: Kenniscentrum Slaapproblematiek is een kennisplatform over alles op het gebied van slapen i.c.m. klachten. Onze artikelen zijn een bron van informatie die maandelijks door duizenden mensen worden gelezen. Al die gedeelde kennis komt vaak van onze actieve leden. En ook hen bieden wij de gelegenheid waardevolle informatie te delen door middel van een gastblog. Zo ook dit artikel, ingezonden door Bart van de Rijt, slaapspecialist van House of Bedding en lid van Kenniscentrum Slaapproblematiek.

Het is elke week wel eens raak. Een oudere meneer komt de winkel binnen en vraagt naar de mogelijkheden van een waterbed. Hij ervaart veel klachten en heeft gehoord dat ondersteuning door water verlichting kan geven. Maar zo’n waterbed, dat wiebelt toch? en wat te denken van lekkages en stroomgebruik. Er zijn veel vragen over waterbedden, maar waar moet je nou echt op letten? Dit zijn de belangrijkste ‘weetjes’.

De Belangrijkste kenmerken

 • Een waterbed heeft aanpassend vermogen. In een waterbed past de watermatras zich aan het lichaam van de slaper aan, terwijl dat op een conventionele matras vaak omgekeerd is.
 • het watermatras werkt enorm drukverlagend. Water kun je niet samendrukken dus wat je met de zwaarste delen van het lichaam verplaatst komt onder de lichtere delen omhoog. Dit is ideaal voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten
 • Op een waterbed kun je niet anders dan waterpas liggen
 • een waterbed heeft de ideale temperatuur en is perfect aan te passen. Koel in de zomer en behaaglijk in de winter,
 • er wordt aan de constante warmte gedurende de nacht een therapeutische werking toegeschreven, spieren koelen minder af.
 • Een watermatras is bijzonder hygiënisch. in de matras kan namelijk niets intrekken en de hoezen zijn perfect wasbaar,
 • In tegenstelling van wat vaak gedacht wordt, kan een watermatras prima worden ingebouwd in een bestaand ledikant.
 • Een goed waterbed is vaak niet duurder dan een ‘normaal’

De meest voorkomende vragen

Kan je op een watermatras het ‘zeeziek’ effect ervaren en in hoeverre wiebelt een watermatras eigenlijk?

 • In het verleden was dit waarschijnlijk best mogelijk geweest. Maar de huidige generaties zijn dermate gestabiliseerd, dat er voor iedere slaper een passende uitvoering verkrijgbaar is.

Kan een waterbed lekkage krijgen?

 • Ja, dat is mogelijk, maar komt zelden voor. Bovendien ligt een waterbed in een waterdichte kuip. Een extra zekerheid dat uw vloer droog blijft.

Hoeveel stroom verbruikt een waterbed?

 • Een waterbed wordt verwarmd. Dat heeft vele voordelen, maar verbruikt wel stroom. Bij verstandig gebruik zal het verwarmen van een waterbed u zo’n €150,- op jaarbasis kosten.

Zijn er ook elektrisch verstelbare waterbedden?

 • Nee, maar dat is bij dit product ook niet direct nodig. De pasvorm van een waterbed is op geen enkel ander bed beter. Een zitkussen is vaak al genoeg om de voordelen van een elektrisch verstelbare bedbodem redelijk te evenaren.

Een watermatras ademt niet. Daardoor kan lichaamsvocht niet weg. Klopt dit?

 • Ventilatie en verdamping werkt anders op een watermatras. Het verschil in warmte van het watermatras ten opzichte van uw kamertemperatuur zorgt voor de verdamping van lichaamsvocht. De hoes van het matras speelt hierin ook een belangrijke rol. De huidige vulmaterialen hebben goede ventilerende eigenschappen en de hoezen zijn tegenwoordig bijna altijd wasbaar.

Slotwoord

Een waterbed is in principe voor iedereen geschikt maar het blijft altijd een persoonlijke keuze, comfort is voor iedereen anders. Mensen met spier- en gewrichtspijn kunnen zeker baat hebben bij een waterbed, maar het is verstandig u hier goed over te laten informeren. De vooroordelen over waterbedden zijn inmiddels allang achterhaald.

Wilt u meer weten? Maak dan een afspraak met een van onze aangesloten slaapspecialisten, of neem contact op met de auteur van deze gastblog.

Tags: drukverlagend, waterbed, watermatras

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu