Overgewicht

Weinig slapen stimuleert overgewicht? Of andersom?

Geplaatst op januari 26, 2016

Te weinig slapen en overgewicht zijn nauw met elkaar verbonden. Een aantal studies tonen aan dat te weinig slaap u stimuleert grotere calorierijke porties te nuttigen. Daarnaast kan overgewicht slaapapneu veroorzaken. Dit heeft te maken met teveel vetweefsel rond de borstkas. Beter slapen met overgewicht begint dus eigenlijk met afvallen.

Maar ook als u wel op tijd naar bed gaat kan ontspannen en inslapen lastig zijn als u kampt met extremer overgewicht. Het uitkiezen van een matras is vaak lastiger. Producten zijn vaak niet aangepast op de situatie of zijn niet comfortabel meer. Het kan een vicieuze cirkel worden waarin uw slaapproblemen uw eetgedrag negatief beïnvloedenen en vice versa. Wat kunt u doen om uw nachtrust te verbeteren?

Oplossingen voor het verbeteren van uw nachtrust

Probeert u allereerst een dagelijks ritme in te bouwen tussen dag en nacht. Ga op gezette tijden naar bed en zorg voor een behagelijk klimaat in uw slaapkamer. Probeer afleidende elementen, zoals bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, teveel licht van uw wekkerradio of uw televisie uit te zetten, of in ieder geval onbereikbaarder te maken. Overdag is het natuurlijk zaak om zo gezond mogelijke voeding tot u te nemen.

Een goed bed

Een goed bed is natuurlijk ook van belang. Niet elk matras is geschikt om grotere hoeveelheden druk te kunnen verwerken en zal veel sneller slijten en kuilvorming veroorzaken. Er zijn matrassen op de markt die aangepast zijn voor gebruik bij ‘extremer’ overgewicht al is de keuze hierin beperkt. Dit is toch vreemd te noemen, in 2012 hadden 12,7% van de Nederlanders Obesitas en kampte 48,3% van alle Nederlanders met overgewicht (inclusief Obesitas). Je zou denken dat de slaapbranche hier meer op in zou spelen en hiervoor oplossingen zou aandragen. Dit gebeurt echter mondjesmaat.

Meer weten?

Wilt u meer tips over het omgaan met slaapproblemen door toedoen van overgewicht? Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Overgewicht, Slaapproblemen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu