Type dekbedden

Welk dekbed past bij mij?

Geplaatst op maart 8, 2016

U heeft het vast eens eerder gehoord, die belangrijke eigenschappen waaraan uw matras moet voldoen. Bijvoorbeeld ondersteuning, comfort en natuurlijk ventilerend vermogen. Maar is uw dekbed of hoeslaken ook van belang? Kenniscentrum Slaapproblematiek geeft antwoord op uw vragen.

Een wollen dekbed

Een wollen dekbed is relatief zwaar en voelt u echt op u liggen. Daardoor sluit het dekbed goed af. Wollen dekens voelen daardoor warm en voor sommige mensen zelfs benauwend aan. Toch heeft wol het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels. Het neemt gemakkelijk vocht op en voert het ook weer af op een natuurlijk wijze. Daarnaast bevat wol lanoline. Dit natuurlijke wolvet maakt wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend.

Mensen met spier- en gewrichtsklachten, reumatische klachten of spieraandoeningen zijn meestal minder gebaat bij een wollen dekbed. Het gewicht van het dekbed wordt door hen vaak als irritant ervaren, al verschilt dit natuurlijk per persoon. Een wollen dekbed gaat normaliter zo’n 7 á 8 jaar mee, afhankelijk van gebruik. Kortom, een kwalitatief goed product met goede eigenschappen met een redelijke levensverwachting.

Synthetische dekbedden

Vaak wordt onterecht gedacht dat synthetische dekbedden kouder, warmer of minder functioneel zijn dan wollen of donzen dekbedden. De polyester microvezel die wordt gebruikt in synthetische dekbedden absorbeert warmte, maar heeft minder ademend vermogen dan bijvoorbeeld een donzen dekbed. Daardoor vinden veel mensen een dergelijk dekbed broeierig aanvoelen en kan dit leiden tot meer transpiratieverlies. Toch is dit dekbed erg populair door haar wasbaarheid, prijsstelling en lichte gewicht.

Sommige synthetische dekbedden worden uitgevoerd met een zogenaamde holle vezel. Deze vezels hebben een beter isolerend vermogen doordat de vezels stilstaande lucht bevatten. Hierdoor zal het product minder broeierig, maar juist luchtiger aanvoelen. Een synthetisch dekbed zal gemiddeld zo’n 10 jaar gebruikt kunnen worden, afhankelijk van kwaliteit en gebruik.

Donzen dekbedden

Een donzen dekbed is normaal gesproken gevuld met eenden -of ganzendons en afhankelijk van de hoeveelheid dons erg volumineus. Dit geeft een enorm gevoel van comfort en luxe. Meestal zijn dergelijke dekens doorgestikt om compartimenten te creëren en hiermee het verschuiven van het dons te voorkomen. Daarnaast zorgt de volume voor een goed ademend vermogen waarbij het dons vocht absorbeert en weer vrijlaat bij het luchten. Een ander groot voordeel is het hoge isolerende vermogen zonder verstikkend te werken.

Er is een verschil tussen veren en donzen dekbedden. Meestal wordt gebruikgemaakt van een combinatie van de twee. Let wel, hoe hoger het donsgehalte hoe beter de kwaliteit en levensduur. Daarentegen is dit natuurlijk terug te zien op het prijskaartje. Een donzen dekbed kan een kostbare aangelegenheid zijn, maar bij goed onderhoud kan een deken gelukkig erg lang meegaan. Sommige varianten blijven 30 jaar goed! Wilt u een product dat licht aanvoelt, goed ademt en veel comfort met zich meebrengt, dan is dons uw beste keuze.

Andere soorten

Naast deze drie traditionele soorten zijn er ook andere alternatieven.. Denkaan katoen, kameelharen, kasjmier en zelfs maisvezel. Ook deze producten hebben hun eigen voor- en nadelen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Kenniscentrum Slaapproblematiek

Dekbedden en uw matras

Uw bedklimaat bepaalt indirect ook de functionaliteit van uw matras. Is uw matras temperatuurgevoelig, zoals bijvoorbeeld een traagschuimmatras, dan zal deze zachter aanvoelen onder een warm dekbed. Een luchtiger dekbed zorgt juist voor een harder matras. Het is daarom goed om te kijken welk type dekbed het beste past bij uw matras. De combinatie maakt een comfortabel bedklimaat dat past bij uw persoonlijke wensen.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

Tags: Dekbedden, Matrassen, Slaapproblemen

Ton Rijnen

Als rugpatiënt en expert op het gebied van slaapcomfort weet ik hoe lastig het kan zijn om een goed bed te vinden. Er zijn enorm veel aanbieders, nog meer producten, en informatie of advies is vaak lastig te vinden. Hier brengen wij verandering in.

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu