scoliose

Welk matras past bij scoliose?

Geplaatst op juni 26, 2018

Heeft u weleens van scoliose gehoord? Misschien bent u een van de 60.000 Nederlanders die last heeft van een zogenaamde kromme rug. De vergroeiing van de rug kan veel problemen geven tijdens het slapen. Welk matras is nu het best bij scoliose? Kenniscentrum Slaapproblematiek geeft antwoord.

Verschillende soorten scoliose

Scoliose is relatief onbekend. Toch komen ieder jaar zo’n duizend mensen erachter dat ze last hebben van een afwijkende kromming van de wervelkolom. Er zijn verschillende soorten scoliose.

Als de wervelkolom naar één kant krom groeit, dan spreken we van een C-vormige verkromming. Bij een S-vormige verkromming groeit de wervelkolom naar twee kanten krom.

Beide varianten kunnen (meestal op latere leeftijd) problemen opleveren bij het slapen. Als u de diagnose scoliose heeft gekregen, is de bewegingsruimte van uw wervelkolom beperkt. Het is verstandig daarmee rekening te houden bij de aanschaf van een nieuw matras of bed.

Eisen voor een juist matras

Natuurlijk verwacht u van een goede matras ondersteuning, maar bij scoliose is dat nu net ook de grootste valkuil. Waarom? Bij deze rugklachten is het belangrijk dat het matras u niet in een houding ‘forceert’ maar zich juist aanpast aan uw lichaam en de ‘kromme’ wervelkolom. De aanschaf van een goed matras is dus best een moeilijke opgave.

De beste keuze zijn persoonlijk instelbare of luchtgeveerde matrassen. Door hun flexibiliteit zijn ze aan te passen aan de abnormale vorming van de wervelkolom. Hiermee kunt u de tegendruk die het matras geeft, verminderen en aanpassen aan uw lichaam. Dit leidt tot afname van eventuele uitstraling in de benen en ontspannen spieren.

Het is wel belangrijk dat u ondersteuning ervaart. Een matras waarbij u naar het oppervlakte wordt geforceerd is daarom minder geschikt. Kies een matras waarin u iets wegzakt en die comfortabel aanvoelt.

Wat kan ik nog meer doen?

Naast een goed matras zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen voor een gezonde nachtrust, want eigenlijk begint lekker slapen al overdag. Zo is voldoende lichaamsbeweging, al kan dit soms lastig zijn, belangrijk om uw lichaam soepel te houden. Ook een heldere geest zonder te veel stress is van belang om goed te kunnen slapen. Tot slot geldt voor iedereen dat overmatige prikkels vlak voor bedtijd ervoor zorgen dat u lastiger in slaap valt. Kortom, een gezonde levensstijl is net zo belangrijk als een persoonlijk aangepast matras.

Meer weten?

Wilt u meer weten over slapen met scoliose? Voor meer informatie, neem telefonisch contact op, of kijk op onze partnerpagina om een afspraak te maken met een aangesloten specialist. Kenniscentrum Slaapproblematiek helpt u verder!

 

Tags: Lage rugklachten, Matrassen, pijnklachten, Rugklachten, rugpijn, Slaapproblemen, slapen, slecht slapen

Meer weten? Neem contact op met één van onze
specialisten bij u in de buurt!
Menu
Menu